herregud & co

man får tro på sig själv även om man saknar bevis

Bra och mindre bra riddare!

Publicerad 2007-03-31 23:53:47 i Böcker,

image262image264

Har precis läst ut Den siste tempelriddaren av Raymond Khoury. Den började ganska hyftat som en snabb actiondeckare i lite Dan Brown anda men sen drygt halvvägs in i boken så fastnade den i en massa halvbittra onyanserade kyrkokritiska monologer. Den hyftade till sig något på slutet, men det är knappast någon bok att rekommendera. Jag hade hoppats på mer.
Har nu börjat läsa Selma Lagerlöfs Kristuslegender och av de 5-6 första känner jag igen några som berättelser som man hört någon gång och några är helt nya. Selma är en fantastisk berättare, det är något magiskt så fort man börjar läsa. Jag plockade fram den först och främst för att jag för att jag för ett tag sen letade efter en riddarlegend som hon skrivit (se under kategorin Böcker) men nu blir det nog hela boken. En legend per kväll är ju inte så dumt.

Andra bloggar om: , , ,

Afterwork på lekplatsen!

Publicerad 2007-03-29 23:02:00 i Pappaliv,

image249

Lite afterwork på lekplatsen är inte så dumt faktiskt.
Man får en lagom dos av sol, frisk luft och barnbus.
Och inte minst en kopp kaffe på maten utomhus...

image250

Det värsta som kan hända är lite grus i dojan
eller att man inte hittar spaden som man grävde ner
under skattjakten (fast man tydligt märkt ut platsen med ett X).

På det hela taget - rätt så underbart!

Andra bloggar om: , , , ,

George W Bush blev mördad i Polen ikväll!

Publicerad 2007-03-28 23:23:49 i Humor,

image246

George W Bush blev mördad ikväll med en sax i ett rum i en fabrik i Polen. Motivet var att mördaren var avundsjuk på Bushs pengar, och mördaren var ingen mindre än Darins personlige sekreterare.

Vi lekte nämligen en ganska kul lek på ungdomsgruppen ikväll. Då man börjar skicka ut en detektiv ur rummet och bestämmer sedan att några i rummet svarar alltid "ja" på alla frågor, några andra "nej", några ja, nej, ja eller ja, ja, nej i lite olika versioner.
Sedan ber man detektiven komma in igen för att ta reda på: Vem som blev mördad av vem, var det skedde, mordvapen och motiv. Resultatet blir att detektiven börjar skapa en egen historia utifrån de ja och nej svar som denne får. Och förbluffande nog så funkar det, fast man kan ju bara leka leken en gång...

Snälla sprid nu inte ut ryktet om president Bushs död. Den är betydligt överdriven!
Andra bloggar om: , , ,

Ragnar Dahlberg var "hemma" och bjöd på kaffe!

Publicerad 2007-03-27 23:15:24 i Pappaliv,

image240

Jag var i Gamla Linköping med dom tillfrisknande barnen idag och fikade jordgubbsglass och hallonsoda. Själv blev jag serverad kaffe av Ragnar himself. Väldigt serviceminded var han faktiskt när kaffet var slut så kom han ut till bordet och serverade en påtår. + i kanten!

image241

Det är ju inte så lite pittoreskt i Gamla Linköping, som att hamna i ett annat århundrade (nu var det ju visserligen ett annat århundrade för bara 7-8 år sen, men säg hundra år tillbaka då) 

image243

Andra bloggar om: , , ,

Lagom sjuka barn är inte så dumt!

Publicerad 2007-03-26 22:17:12 i Pappaliv,

image235

Lagom sjuka barn (lätt febriga) orkar ungefär lika mycket som man själv. För sjuka för att vara på dagis, men lagom friska för att vara hemma i vårsolen och gräva lite i sandlåda, fika ute, gå på djur- och blomspaning och titta lite på TV... Utan lagom sjuka barn så hade jag missat en helt fantastisk vårdag!

Andra bloggar om: , , , ,

Varför börjar man städa på våren?

Publicerad 2007-03-25 23:09:06 i Allmänt,

image229

Det är lustigt det där att när solen börjar värma och det blir ljusare ute så börjar man städa. Inte bara ute, utan man röjer skräp ur förråden. Jag vet inte hur många grannar jag mötte på väg till återvinningshuset med barnvagnen full av skräp. Andra kom med kassar, skottkärror osv. Varför är det så? Varför börjar man rensa och röja på våren?

Andra bloggar om: , , , ,

Nu flyttar Billy in!

Publicerad 2007-03-24 12:29:20 i Allmänt,

image224

Det är faktiskt två Billy som flyttar in! Och kanske att en tredje Lill-Billy är på väg också. Dom får bo i gästrummet och dela vägg. Ett så kallat partnerskap. Än så länge bor dom gratis, men dom har å andra sidan lovat att förvara en del böcker och pärmar åt oss.

Andra bloggar om: , ,

Girlie eats me!

Publicerad 2007-03-22 23:35:33 i Fifiluringar,

image220

- Hjälp! Det rosa börjar sprida sig upp i armen och jag tillhör ju inte ens målgruppen!

Min 5-åriga dotter kommer att älska Girlie och det kommer min 3-åriga son också. Båda älskar rosa! Båda älskar glitter! Dessutom kommer glassen matcha Lillebrors rosa cykel som han fick efter tydligt specificerat önskemål... 

Ett smartare namn kunde den ju ha - Starlight eller nåt, men då hade det väl inte blivit nåt rabalder och glassen skulle inte sälja lika bra...

Andra bloggar om: , , , , , ,

Ibland säger inte bilder mer än ord...

Publicerad 2007-03-22 20:52:39 i Pappaliv,

image216image217

Dagens friskluftsbilder ser lite mer harmoniskt ut än vad verkligheten var. Strax efter bandybilden började bråket mellan två supertrötta barn. Andra bilden är efter att Storasyster blev sur och gick in och Lillebror gråtit en skvätt över han bråkat iväg sin bandykompis. Så det är inte alltid att bilder säger mer än ord...

Andra bloggar om: , , , ,

Att äta Singoalla med 5 sinnen!

Publicerad 2007-03-21 22:46:53 i Pilgrim,

image214

Ikväll hade vi en liten pilgrimvandring med Ungdomsgruppen i kyrkan och ungdomarna fick ansvara för olika stationer kring pilgrimens 7 nyckelord: Långsamhet, delande, frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet och andlighet.

På stationen Långsamhet skulle vi äta ett Singoalla var, i den takt vi själva ville. Och jag åt det långsamt och upptäckte snart att jag åt kexet med alla 5 sinnen. Ett Singoalla som man vanligtvis bara slänger i sig på ett ögonblick och kanske sköljer ner med lite kaffe fick helt plötsligt doft, ljud, synlig formgivning, smak och en kännbar koncistens. Det var nog det godaste Singoalla som jag ätit. Det var faktiskt riktigt häftigt!

Har hört att det finns ett meditationsmoment som går ut just på detta. Att skala en apelsin och äta den långsamt och uppleva den med alla sinnen.
Något som jag ska försöka tänka på nästa gång jag slänger i mig en macka eller en hastig lunch bara för att få något i magen.

Andra bloggar om: , , , , ,

Jag är stenrik!

Publicerad 2007-03-20 13:34:33 i Citat,

image208

"En avundsvärd dåre! Den som en sten är värdefull för måtte vara omgiven av rikedomar var han går."

                                                                                                             Pär Lagerkvist ur Dvärgen

Andra bloggar om: , , , ,

333 konfirmander skramlade ihop 6.427 kr till Lutherhjälpen!

Publicerad 2007-03-18 23:19:02 i En bättre värld!,

image204

Idag har jag varit med och genomfört en kontraktskonfirmanddag som samlade över 300 konfirmander i Linköping. Eftermiddagen startade med en Multikamp ute på stan. Frågor, uppgifter och möten med bibliska personer gav poäng i kampen.


De fick prova att bära vattenhinkar runt Domkyrkan och dricka "smutsigt vatten" i St. Lars kyrka. Detta för att skapa förståelse för hur andra människor i vår värld lever.

De mötte bibliska personer med vattenanknytning som gubben Noa, Johannes döparen och Kvinnan vid Sykars brunn. Under Multikampen hade varje lag med sig en av Lutherhjälpens fastebössor för att samla in pengar och berätta Lutherhjälpens vattenprojekt. Varje insamlad krona gav en poäng i kampen, men framför allt vatten och liv för andra människor.

Efter kampen blir det Mat, Mingel och Mötesplatser. Ett Mingeltorg där man bland annat kunde spela luftgitarrtävling och vara med på strumpkrig.

Dagen avslutades med en Rockmässa. Gudstjänstmusiken var musik med popartister som Pink, Christina Aguilera, Queen och U2. Sånger som tar upp frågor kring utseende, status, identitet och kärlek blandas med tankar kring dessa ämnen och mynnade ut i en mässa. 

Efter mässan var det prisutdelning, en gemensam biljett till Simhallen (det var ju vatten tema) och biljetter till Musikfesten på Gransnäs. Jublet var stort i kyrksalen när resultatet av dagens Lutherhjälpsinsamling avslöjades 6.427 kr till Lutherhjälpens vattenprojekt. Trötta och glada lämnade konfirmanderna Missionskyrkan med vissheten att de faktiskt gör skillnad och har möjligheten att göra världen lite bättre.


image205

Andra bloggar om: , , , , ,

Kommer lamadjur till himlen?

Publicerad 2007-03-15 20:56:26 i Tankar om tro,

image198

Kyrkans tidning skrev idag om 10-årige Erik som skrev brev till ärkebiskopen och frågade om lamor kommer in i himlen. Så här lyder Eriks fråga:
"Min mamma läste för mig att deras livslängd är 10-15 år men det stod inget om vad som händer därefter. Så, jag undrar helt enkelt vad som händer? Alla vet ju att människor grävs ner och sen hämtas av gud för att bo med honom i himlen. Men hämtar han lamor också?"

Ärkebiskopens teologiska sekreterare Lena Bohman som svarade på frågan på Anders Wejryds uppdrag konstaterar att det inte är helt enkelt att svara på efter som ingen vet vad som händer efter döden. Och vi vet inte hur det blir för de djur som vi sörjer och saknar när de dör.

Lena Bohman avslutar sitt svar med följande ord: "Men eftersom ingen av oss har varit där kan vi inte veta säkert, inte ens ärkebiskopen. Vi kan bara tro, och vi får tro att lamorna också kommer till himlen"

Själv hoppas jag att alla myggor blir portade i alla fall, dom kanske inte behöver brinna, men en egen liten planet på behörigt avstånd vore väl bra...

Andra bloggar om: , , , , , ,

Dagens blöj och napprapport!

Publicerad 2007-03-13 23:57:50 i Pappaliv,

image195

Lillebror har blivit en stor kille! Slutat med napp och blöja på 2 dagar (det kan ju rökare och sockerråttor fundera på hur det skulle vara).  Han har klarat hela dagen utan byxolyckor. Och knappt klagat vare sig över förlorade blöjor eller nappar. En liten stund när han var som tröttast mellan kvällsfika och nattning var det lite jobbigt. Men annars hade han mest bråttom hem från dagis för att köra sitt "jag har slutat med napp - tåg"... (se nedan)


Andra bloggar om: , , , ,

Modernt vårskrik med The Ark!

Publicerad 2007-03-13 23:07:18 i Allmänt,

image193

Det är något övermagiskt med dessa första soliga vårdagar. Man behöver göra sitt vårskrik på något sätt...
Jag matade CD-spelaren i bilen med The Arks första platta (Sahara Hotnights skulle också passa, huvudsaken är att det är riktigt skramligt intensiv rock) och vevade ner rutan och gasade på. Kall frisk luft som strömmar in, musiken riktigt högt uppskruvad och en snabb solig väg. Och vips så har man det moderna vårskriket!

Andra bloggar om: , , , , ,

Att fånga 30 minuter!

Publicerad 2007-03-13 20:37:41 i Foto,

image192

Fick en halvtimme "över" mellan morgonens dagislämning och kursstarten av en kurs om spelberoende strax utanför Linköping idag. Så jag stannade vid Bjärka Säby slott på vägen och tog en liten morgonpromenad i vårsolen. Det var en av de bättre halvtimmarna som jag haft på senare tid. Det gäller att fånga tillfället och göra något bra av det...

Andra bloggar om: , , ,

Studiedag i vårsoligt Valla!

Publicerad 2007-03-12 22:04:40 i Pappaliv,

image184image188
image185image190

Idag hade jag och barnen studiedag från dagis och vi tillbringade eftermiddagen i Valla friluftsområde i Linköping.
Förutom ankorna, så hade inga djur kommit ut i hagar och burar än. Men massor av leksaker, picknick och vackert väder gjorde det till en fantastisk eftermiddag. Det gäller att ta vara på livets bonusdagar...

Andra bloggar om: , , , , ,

- Jag vill ha tillbaka mina nappar!!!

Publicerad 2007-03-12 19:45:15 i Pappaliv,

image182

Idag slutade lillebror med napp. Och just nu pågår nattningen och han har redan ångrat sig och gråtit i ett par omgångar. Men det finns ingen väg tillbaka...
Igår bestämde han sig för att sluta med blöja och idag bestämde han att han skulle sluta med nappen också. Nu är han stor kille som snart ska bli storebror. Dagen utan blöja har funkat mycket bättre än förväntat, utom ett par olyckor utomhus.
Vad det gäller napparna så hade vi sen tidigare bestämt att han ska få välja något från leksaksaffären när han slutar. Så vi åkte dit. Först var han inne på en stor orange sopbil, men till slut blev det ett batteridrivet Brio-tåg, som kör av sig själv.
Han fick det inslaget på beställning och lyckan var total när han satt med paketet i knät på vägen hem. Och han har saligt lekt med det hela kvällen. Men just nu är han inte lika lycklig. Fortsättning lär följa...

Andra bloggar om: , , , ,

Nu ska Lillebror sluta med blöja!

Publicerad 2007-03-12 10:10:07 i Pappaliv,

image181

Igår bestämde sig Lillebror för att han var stor och skulle sluta med blöja.
Kanske inte superlägligt i föräldrarnas almanacka, men om det kommer på eget initiativ så är det bara att haka på... Några olyckor har skett, men det går ändå relativt bra. Tvättmaskinen får snurra och fler kalsonger får inhandlas, så går det nog bra...

Andra bloggar om: , ,

- Varför är han nakenfis i Melodifestivalen?

Publicerad 2007-03-10 22:39:32 i Musik,

image178

- Varför är han nakenfis i Melodifestivalen? undrar dottern när hon ser Ola Salo i The Ark.
Hon var missnöjd med vinnaren, men han hade fint halsband. Hon hejade på Sanna Nielsen och Sonja Aldén.
Och Sonja Aldéns vackra sång förtjänade ett bättre öde. Annars tycker jag nog att vi med stolthet kan skicka en Nakenfis till Helsingfors.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Den siste tempelriddaren

Publicerad 2007-03-08 23:01:07 i Böcker,

image167

Det är dags för Den siste tempelriddaren att visa vad den går för.
Boken är skriven av Raymond Khoury. Han skrivit för tv-serier innan, bland annat Waking the Dead och Spooks.
Här är bokdebuten och det märks på bara några få kapitel att han gjort action på TV. Det går snabbt och man kan se filmen framför sig. Vad jag förstår är boken skriven före Da Vinci - koden vilket är ett plus. Han har inte bara hakat på vågen.
Min fru som redan har läst den säger att den börjar bra, men blir lite konstig så småningom. Jag har inte bett henne utveckla detta, men som läser får se...

Andra bloggar om: , , ,

Barnbok tips på kvinnodagen!

Publicerad 2007-03-08 15:48:17 i Böcker,

image164

Just nu läser vi "Så gör prinsessor" av Per Gustavsson på kvällarna.
I boken så slåss prinsessan mot drakar, tacklar hårdast när dom spelar ishockey, jagar iväg banditer osv.
Boken möts tyvärr av en viss skepsis av min prinsess-tokiga 5-åriga dotter där hemma, som tycker att så gör ju visst inte prinsessor. Det visar ju bara hur viktig boken är. Och vad jag förstår av Bokus hemsida så var det precis så boken kom till...
" - Prinsessor kan inte fäktas. De kan bara gifta sig och få barn, sa Kajsa en dag till sin pappa Per. Det satte igång en livlig diskussion om vad prinsessor gör och inte gör. Och inte bör göra."
 
Länge leve världens alla prinsessor låt dem och låt dem få leva som de själva vill...

Andra bloggar om: , , , ,

Akta dig för apfällan!

Publicerad 2007-03-07 22:44:26 i Fifiluringar,

image152
En apfälla funkar så att en apa hittar en kokosnöt (som är fäst i ett snöre som är fäst i ett träd) med ett litet hål i, lagom stort att stoppa in handen i. Inuti ligger en sten och skramlar vilket gör apan nyfiken och stoppar in handen, greppar stenen och försöker dra ut den. Men är då ohjälpligt fast, eftersom hålet är för litet för en knuten hand. Den förstår inte att den måste släppa taget om stenen för att komma loss.

Vad har du för stenar i ditt liv som håller dig i fångenskap?

Andra bloggar om: ,

Mysteriet med Stenhuggaren är löst!

Publicerad 2007-03-07 22:25:26 i Böcker,

image163

Har precis läst ut Stenhuggaren med Camilla Läckberg. Och hon är otroligt bra deckarförfattare.
Man bör dock läsa böckerna i "rätt" ordning eftersom bakomhistorien kring huvudpersonerna följer från bok till bok. Så börja med Isprinsessan, Predikanten och sen Stenhuggaren.
Själv har jag bara Olycksfågeln framför mig innan man får börja "vänta" på nästa bok.

Men den kanske får vänta lite, jag har inte bestämt om det blir lite japansk fantasy med Lian Hearn, fjärde boken om Klanen Otori - Vid hägern skarpa skri, eller om det blir något annat. Min fru läser mycket snabbare än jag (och bloggar inte heller), så jag har alltid en stor hög böcker att välja på...

Andra bloggar om: , ,

Toaletter räddar liv!

Publicerad 2007-03-06 12:09:21 i En bättre värld!,

image158

När funderade du senast över lyxen att ha en toalett?
Själv suckar jag snarare än jublar när det ska städas. Men för många människor är toaletten ingen skitsak, det är en fråga om överlevnad. För få toaletter och ont om rent vatten gör att vattenburna sjukdomar som kolera, diarré och hepatit bryter ut. Barnen blir sjuka och orkar inte gå i skolan. De orkar inte ens leka.
Skolbarnen i Labuje flyktingläger i Uganda har med stöd av Lutherhjälpen fått nya toaletter och en brunn. Barnen är både friskare - och gladare.
- De nya latrinerna hjälper oss jättemycket, säger Sarah Atenya som är tio år gammal. De är renare än de gamla och nu har vi fått det bättre.

Klicka på länken och köp ett dass! Skitbra!

image159


Andra bloggar om: , , ,

Jesus lever och bor i England!

Publicerad 2007-03-05 22:17:32 i Jesus-bilder,

image156
Läste nyss att Jesus lever och bor i England och har dessutom hunnit bli 67 år (det är ju dubbelt så länge som förra gången). Jesus, som den här gången bor i Burnley i England hette tidigare John Birtwhistle, men bytte namn för tio år sen (det är kanske enklare sätt än jungfrufödslar). Självklart har han skägg och långt hår.
- Det har förändrat mitt liv. Jag har slutat dricka, röka och äta kött, säger Jesus.
Om han gör anspråk på gudomlighet eller om han har några planer på korsfästelse förtäljer inte historien.

Andra bloggar om: , ,

Det borde nog finnas gallonisar för vuxna!

Publicerad 2007-03-04 16:20:28 i Pappaliv,

image148

Det har varit ett helt fantastiskt vårvinterväder i Linköping idag!
Lillebror har hoppat i varenda vattenpöl och gjort slaskkakor och dessutom kanske gjort säsongens sista pulkaåk (?)
Själv skulle man behövt gallonisar för vuxna eller kanske ett par fiskarbyxor...

image149

Fy katten för Jesus Camp!

Publicerad 2007-03-04 00:00:41 i Tankar om tro,

image147

Usch, jag såg en del av Jesus Camp och blev så illa berörd att jag inte klarade av se klart det.
Aldrig att jag skulle hjärntvätta mina barn på det sättet. Jag är så noga med att mina barn själva ska få bilda sig en uppfattning om Gud och tro att jag kanske ger dem för lite redskap att arbeta med. Jag försöker dock alltid visa på att det finns olika sätt att se på saker. Man får aldrig våldföra sig på någon i Guds namn. Det är det som kallas för att missbruka Guds namn, det har ingenting med svordomar att göra.

Bilden ovan kallar jag för "Bad Eyes Jesus" (Jag vet inte var jag hittat den). Jag tycker inte om den. Den är nästan lika illa som Jesus Camp.  

Bästa låtarna vidare i melodifestivalen!

Publicerad 2007-03-03 23:34:06 i Musik,

image146

Kul att de bästa låtarna gick till final i kväll. Speciellt Sonja Aldéns ballad som kommer sjungas på 75% av alla bröllop i sommar. Jag är tacksam att slippa höra Magnus Uggla mer, men han är värd en stor eloge för den reaktion av närmast glädje och lättnad som han visade när Sonja gick vidare och inte han.
Han behöver ingen melodifestival för att hålla liv i sin hejarklackspopkarriär...
Lika skönt är det att slippa Jessika Andersson - Grattis Sanna Nielsen!
Kul tävlingsform för övrigt, förutom att det blir tjatigt att köra om låtarna och dessa erbarmeliga omröstningar, men vad gör man inte för reklamfri television.
Hur går det i finalen? S-e-b-a-s-t-i-a-n-! :-)

Lördagsutflykt till Biblioteket och Domkyrkan!

Publicerad 2007-03-03 18:07:11 i Pappaliv,

168248-143

Trevlig utflykt med barnen till två underskattade utflyktsmål. Biblioteket och Domkyrkan i Linköping.
Domkyrkan bjöd på ljuständning och utställningen Ikoner i förvandling (det första tilltalade barnen mest).

Sedan vidare till Biblioteket, Storasyster hamnade rakt in i en Sagostund.  Jag och Lillebror tog en egen sagostund i en soffa. Lugnt och trevligt och barnen trivs med både böcker och golvventilation som synes.
Så skönt att slippa alla affärer och kommers...

image145
Ikoner i förvandling - sevärt i Domkyrkan i  Linköping.

Förvirrad på allmän plats!

Publicerad 2007-03-02 23:30:30 i Fifiluringar,

168248-141
Var och handlade på Coop idag och lyckades ta mig från husgerådsavdelningen, där jag plockade en slickepott och lade i vagnen och vidare förbi chipshyllan där en påse lättsaltade åkte ner i vagnen ända till kaffehyllan innan jag där upptäckte att jag gick runt och la ner saker i någon annans kundvagn! Lätt förvirrad körde jag ut ur gången och stötte där på en man som gick runt och letade efter något. En kundvagn listade jag ut. Efter lite leende ursäkter så gick mannen och letade efter sin fru som letade efter deras vagn någon annanstans i butiken. Själv stoppade jag ner chips, slickepott och rättvisemärkt kaffe i närmaste kundvagn (som lyckligtvis var min) och gick vidare...

Jag hoppas att jag inte hann stoppa ner nånting mer i deras kundvagn, i så fall får dom väl en trevlig överraskning när dom kommer hem.  

Lena Ph som schlager-ikon och då snackar vi ikon!

Publicerad 2007-03-02 15:13:12 i Jesus-bilder,

168248-138

Hittade den här roliga schlager-ikonen i Kyrkans tidning. Lena Ph från Vetlanda, antagligen världens första ikon med symaskin och mickstativ. Konstnär är Thomas Malm som arbetar i Domkyrkoförsamlingen i Linköping. I kollektionen ingår även Kikki från Osby och Siw från Landskrona. Kul blandning av nytt och gammalt och texten på kyrkslaviska gör ju inte det hela sämre...
Ikonerna kommer ställas ut i St Lars kyrka i Linköping när det är dags för nästa år schlageryra.
Är det månne Ola Salo eller Sebastian som blir årets ikon? 

Om

Min profilbild

Fifiluraren

Kommunikatör i Svenska kyrkan, samt bildintresserad trebarnspappa som tror att livet levs i vardagen och att världen går att göra lite vackrare, lite varmare... Herregud & Co finns även på facebook.com/herregudco

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela